امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
امروز : پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳ - 20 جماد أول 1446
شناسه خبر : 1039
  پرینتخانه » آخرین اخبار, اجتماعی, استان ها, گزارش خبری, ویژه تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۷ | ارسال توسط :

زنان سردمداران تحوّل

زنان در طول تاریخ همواره صاحب منصبان اداره خانواده و دارای قدرتی حتی فراتر از مردان بوده اند. در دوره های متعدد تاریخ تمدن از انسانهای اولیه گرفته تا به امروز نقش زنان در زندگی اجتماعی و خانوادگی به مراتب نقشی پررنگتر و برجسته تر از مردان بوده است و می توان گفت: زنان همواره سردمدار تحولات تاریخی بوده اند.
زنان سردمداران تحوّل

در دوره شکار؛ تقریبا تمامی امورات خانواده به جز تعقیب شکار بر عهده زن بوده است. هنگام حرکت قبیله؛ مردان که می بایست هر لحظه آماده دفع هر حمله ای باشند تنها کارشان حمل اسلحه بود و زنان بقیه ساز و برگ خانواده را بر دوش داشتند. در آن روزگار زن از حیث قدرت و بردباری نه تنها از مردان کمتر نبوده بلکه به دلیل شهود ذاتی در چاره اندیشی و شجاعت از صلاحیت بهتری نیز برخوردار بود. در اجتماعات ابتدایی؛ بخش بزرگی از پیشرفت‌های اقتصادی به دست زنان انجام می گرفت. زمان شکار مردان در پی تعقیب شکار بودند و زنان در اطراف خیمه و غار به کار زراعت مشغول می شدند.

مطالعه تاریخ نشان می دهد ریسمان و پس از آن پارچه توسط زن اختراع شد؛ کانون خانوادگی به دست زن ایجاد گردید و آداب و رسوم اجتماعی که شالوده مدنیت است را زن به مرد تعلیم داد. اما پیشرفت صنعت و زراعت و حصول عایدی و درآمد؛ استیلای مرد بر صنعت و زراعت را به دلیل اشتغال زن بر اداره امور خانواده وسعت بخشید.

می توان گفت: سلطه زن بر مدیریت امور زندگی و خانواده و فرزندان به قدری بود که انتقال ارث، از مادر به فرزندان انجام می شد. از اینرو؛ تاثیر زنان در اجتماع، سیاست، اقتصاد، علم و خانواده از دیرباز مشهود بوده و انکار ناپذیر است.

در عصر نوین نیز؛ زنان با وجود محدودیت‌های همه جانبه ک در همه جوامع نسبت به زن روا داشته شده؛ همواره پیشتاز پیشرفت در عرصه های مختلف بوده و عملا نشان داده اند خداوند در خلقت آنها در کنار ظرافتها و لطافتهای روحی روانی؛ قدرتی کمتر از مردان وَقع ننموده است

زنان خَلق و مقاومت در ایران

تاریخ ایران نیز از دیرباز شاهد ظهور زنانی شایسته و سالار در عرصه های مختلف بوده و علیرغم تبلیغ رسانه ها برای القای عقب ماندگی زنان در جوامع اسلامی به دلیل ممنوعیت‌ها و تبعیض های جنسیتی؛ همواره زنانی از جنس ایثار، مقاومت؛ خَلق و … اهداف مغرضانه رسانه های بیگانه را به حاشیه کشیده اند.

رویداد طنین با هدف انعکاس آثار بانوان رسانه ای از وجود چنین زنانی در بستر جامعه اسلامی ایرانی و با معارفه بانویی پزشک؛ استاد دانشگاه و متخصص اخلاق پزشکی؛ دکتر نازآفرین قاسم زاده برگزار شد.

نازآفرین قاسم زاده متولد سال ۱۳۴۵ با سابقه کار ۲۸ ساله و تدریس ۲۰ ساله در دانشگاه های مختلف علوم پزشکی در زمینه اخلاق پزشکی، یکی از زنان اخلاق مدار حرفه ای؛ پزشک و استاد دانشگاه های آذربایجانغربی می باشد.

قاسم زاده از همان ابتدای فارغ التحصیلی در رشته پزشکی عمومی مشاور رئیس دانشگاه وقت در امور بانوان؛ مسئول بیماری های مشترک استان، عضو کمیته اخلاق بیمارستان و رئیس کارگروه اخلاق حرفه ای دانشگاه بود. بالغ بر ۱۷ سال در کمیته های اخلاقی متعدد حضور پررنگ داشت. جلسات و کارگاه‌های آموزشی در سطح کشور برگزار می نمود و به دلیل کمبود متخصص اخلاق پزشکی؛ کلاسهایی در سطح کشور نیز برگزار می نمود.

شاخص اچ ایندکس دکتر قاسم زاده (شاخص عددی ک بهره وری و تاثیرگذاری علمی دانشمندان را بصورت کمّی نشان می دهد) در اخلاق پزشکی ۵ بود و رتبه حائز اهمیتی در این حوزه به شمار می رفت.
بالغ بر ۱۰ جلد کتابِ چاپ شده در کشور در حوزه اخلاق پزشکی که جزو کتاب‌های مرجع در این حوزه به شمار می رود و چندین چپتربوک در خارج از کشور حاصل تلاش و زحمات بی دریغ این بانوی پرتلاش هست که او را جزو گروه نویسندگان کشور قرار داده است.

طرحهای ویژه و کاربردی زیادی از سوی دکتر قاسم زاده ارائه و برخی از آنها تصویب و به مرحله اجرا درآمده اند. از جمله این طرحها: ورزش زنان برای بانوان شاغل؛ پیشنهاد اولین کنگره زن؛ سلامت و توسعه؛ طرح افزایش مرخصی زایمان زنان که پس از بررسی از لحاظ حقوقی و فقهی و پزشکی مطرح گردید و با پذیرش مسیولیت، این دوره مرخصی به ۶ ماه افزایش پیدا کرد. طرحهایی نیز در رابطه با ازدواج آگاهانه و راهنمای کاربردی برای ازدواج موفق ارایه داد که با وجود کتابت پروتکل کاربردی نیز به مرحله انجام نرسید.

طرح حمایت از بانوان متاهل و شاغلِ در معرض آسیب طرح دیگری بود که دکتر قاسم زاده با اعتقاد بر اینکه حمایت زنان در جامعه ما، بعد از آسیب پذیری بانوان انجام می شود در حالیکه می توان این حمایت را پیش از اینکه زنان با تجارب تلخ متارکه؛ طلاق؛ فوت همسر و … مواجه شوند، ارایه داد.

نازافرین قاسم زاده بانوی پایبند به اصول اخلاقی که تنها بانوی کشور بعنوان رئیس اداره بازرسی بود، طی ماموریتهایی از سوی سازمان بازرسی کل کشور؛ جهت هدایت کارگروه های مختلف در سطح کشور به کار گمارده شد و سخنرانی های تاثیرگذاری در این حوزه ها انجام داد.

موفقیت؛ احساس خشنودی از سابقه عملکردی

تنها متخصص اخلاق پزشکی دانشگاه اورمیه؛ در مورد معیار موفقیت؛ معتقد است: هر کس شایستگی دارد بر اساس توانایی های خود بدون لحاظ تبعیض جنسیتی اقدامات موثر در حیطه کاری خود انجام دهد. وی می گوید: از نظر من موفقیت به این معناست که وقتی به سابقه و تاریخ فعالیت‌های خود باز می گردی اثر مثبت این فعالیتها را در جامعه و برای بهبود حال مردم شاهد باشی و این مساله است که به انسان آرامش و احساس خوشایند موفق بودن می بخشد.

قاسم زاده در مورد چالش‌های پیش روی خود در مسیر نیل به اهدافش اظهار می دارد: تنها چالش زندگی من؛ ایجاد تعادل بین زندگی حرفه ای و زندگی شخصی بود و هنوز هم بعد از چندین دهه فعالیت؛ در مورد رسیدگی تمام و کمال به فرزندان خود در تردید هستم و احساس می کنم آنقدر در کار حرفه ای دقیق و با خلوص نیت پیش رفته و پرکار بوده ام که نتوانسته ام آنگونه که باید کنار فرزندانم باشم.

وی می گوید: اقبالِ مادر خوب بودن و مدیر خوب بودن بصورت همزمان در جامعه ایران برای زن بسیار سخت بوده و فقط در صحبت‌ها و فرمالیته می باشد. اما بانوان می توانند این توانایی را هر چند با کم و کاستی‌هایی اثبات کنند. محدودیت به واسطه داشتن حجاب از نظر قاسم زاده به هیچ وجه چالش محسوب نشده و وی عقیده دارد حجاب حتی فرصت برخورداری از برخی موقعیت‌های حرفه ای متعدد را نیز برای انسان فراهم می کند.

ایمنی فرهنگی بیمارستان‌ها؛ اینکه تخت ICU رو به قبله تعبیه شود، بحث چالشی دیگری است که قاسم زاده بدان اشاره کرده و اضافه می کند: ایمنی فرهنگی در کشورهای دیگر رعایت می شود و در آذربایجان غربی تنها بیمارستان حائز این شرایط بیمارستان کوثر می باشد.

دکتر قاسم زاده در پاسخ به سوال تضعیف اخلاق در جامعه نظر بسیارناب و زیبایی دارد: اخلاق در جامعه یا تضعیف شده و یا ناکارامد است‌ با توجه به اینکه شالوده اخلاق؛ حق طرف ارتباط است احساس تعلق خاطر در جامعه وجود ندارد و جامعه تکه پاره است و در جامعه تکه پاره هر کس راه خود را می رود و پایبندی به اخلاق در چنین جامعه ای سخت می نماید‌.

وی اظهار می دارد: الگوهای اخلاق در جامعه خیلی اهمیت دارند و وقتی الگوی اخلاق تضعیف شد نمی‌توان از پیروان آن انتظار دیگری داشت تنها باید دانش اخلاق را تقویت نمود و انگیزه های درونی و بیرونی اخلاق را اصلاح نمود پس از آن است که کاراکترهای شخصیتی شروع به اصلاح و رشد می کنند.

گزارش: مینا اصلانی

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.